Ne kete teme do kisha deshire te diskutonim lidhjet me evolucionin dhe fene ortodokse. Me sa kam lexuar kisha ortodokse nuk e ka deklaruar kurre besimin ne evolucion mekat. Bile kam lexuar dhe disa shkrime (ne anglisht) qe e shikojne evolucionin si nje proces te shenjterimit te njeriut (theosis) nga nje mikrob ne njeri.
Pra shkurt, mundet te besojm ne evolucion por ama duhet ta shikojm ate si proces te diktuar nga lart (nga zoti) dhe jo thjesht spontan. Bile me sa di une Darvini vet nuk e kundershtoj besimin ne zot, sa do qe tashti shumica e shkencetarve nuk besojn ne te (pothuajse 90%).
Nga ana tjeter kam vene re qe pothuajse te gjithe teologet ungjillore/evangjelist e kundershtojn komplet ate (evolucionin), duke argumentuar se bote faktikisht nuk eshte me shume se 7,000 vjet e vjeter.
Pyetjet qe dua te shtroj ne kete teme jane:
1) A besoni se mundet/duhet te kete kompromis me fene ortodokse dhe evolucionin?
2) Si do ti shpjegonit ndarjet me ortodokset dhe ungjilloret ne kete rast. Dmth, fakti qe ata e kundershtojn komplet si teori ka te beje me besimin ne 'sola scritura' apo sepse jane me 'fetar' nga ne.
Meqe jame hapesi i temes besoj se duhet te jap mendimin tim. Besoj, se feja duhet te shikoj vetem aspektet e shpetimit, pra te mos fus hundet ne pune te shkences, cfaredolloje teori shkencere qe mundet te dalin, derisa keto teori nuk nenvlehtesojne aspektet morale te fese (shembulli qe me vjen ne mendje eshte levizja e 'eugenics' ne fillim te shekullit 20-te).
Sa per pyetjen e dyte, besoj se qendrimet e ungjillorve (dhe sekteve te tjera qe argumentojne si ta ndaj teorise se evolucionit) rrjedhin nga besimimi ne pagabueshmerine e bibles dhe interpretimi literal qe i japin asaj.
Ju uroj bisedim te kendshem!
Krijoni Kontakt