Altin Ballabani: “Më kanë shpërthyer portën e shtëpisë, morën gurin e varrit që datonte në vitin 1871”
Vjedhja e eshtrave, kërcënohet punëtori që i denoncoi
“Zvprokurori më tha se nëse eshtrat tregojnë se janë varre të ushtarëve grekë, mua do të më arrestojnë”
Entela Bani
Përmet- Persona të paidentifikuar kanë shqyer portën e shtëpisë së personit që denoncoi skandalin e hapjes së varreve dhe kanë vjedhur një gur varri që datonte në vitin 1871, i cili shërbente si provë, për të treguar se varret nuk ishin të ushtarëve grekë. Altin Ballabani, i cili denoncoi i pari ngjarjen, tregon për “Shekulli”-n se ka pasur telefonata kërcënuese ndaj tij, menjëherë pasi ka denoncuar zhvarrosjen e eshtrave në fshatin Kosinë. Altini thotë se ka marrë zile dhe telefonata të shpeshta nga numra anonimë, që e kanë kërcënuar. Nisur nga kjo, babai i dy fëmijëve, tregon se ka nevojë për mbështetjen e shtetit në këtë çështje, për ta siguruar se nuk do t’i ndodhë asgjë e papëlqyeshme. Në një intervistë për gazetën “Shekulli” ai tregon zanafillën dhe vijimësinë e historisë së zhvarrimeve në fshatin Kosinë.
Ju jeni i përfshirë drejtpërdrejt në çështjen e zhvarrimeve të bëra. A mund të na tregoni, kur ka filluar historia?
Rreth një muaj më parë. Prifti, Vasil Thomollari, kërkoi në fshat katër punëtorë që do ta ndihmonin për të zhvarrosur eshtrat, që sipas tij do rivarroseshin në kishë. Pranova të punësohesha unë dhe tre të tjerë nga fshati. Dy ditët e para, prifti nuk erdhi të na shikonte fare, kur punonim dhe ne vepruam sipas porosisë që na kishte dhënë. I nxirrnim eshtrat dhe i vendosnim në ca qese të bardha plastike me numra. Një ditë, gjetëm nja dy gëzhoja, që mund të gjenden në çdo vend dhe atëherë prifti na tha se këto ishin varret e ushtarëve grekë.
Si vepruat pas këtij pohimi?
Shkova në shtëpi dhe i thashë babait, i cili më tha që varret ishin të të parëve tanë dhe jo të ushtarëve grekë. Vetëm nga fisi ynë, Ballabani, ka të varrosur në shtatë breza. Pastaj gjetëm edhe një gur varri, që kishte të gdhendur vitin 1871 dhe ky numër s’mund të ishte varr i një ushtari grek. Më tej, të varrosur njëri pas tjetrit, kanë qenë tre fëmijë, ndërsa në varre të tjera janë gjetur dy varëse, një kurorë nusesh, unaza dhe një palë këpucë grash. Nuk di që gratë të kenë qenë në luftë. Pas kësaj njërën prej varëseve, që kishte një medaljon dhe një kryq, ia dhashë priftit dhe një tjetër e mbajta për vete, pasi i përket tezes së babait tim, që është vrarë vajzë e re nga një cifël predhe. Ajo është varrosur ende pa i dalë shpirti se arritën gjermanët në fshat. Prifti më kërkoi edhe varësen e dytë dhe kur nuk ia dhashë, më përzuri nga puna, se gjoja i kisha fshehur varësen dhe më tha se do më denonconte në Prokurori.
Sa varre janë hapur gjatë kohës që ti punoje?
Ditët e para punuam fare “të zbuluar” si i thonë, pa dorashka, pa maska dhe pa asnjë masë tjetër mbrojtëse. Tani prifti mund të thotë çfarë të dojë, po e vërteta është kjo. I kapnim eshtrat me dorë. Mamaja më sillte shpesh raki për dezinfektim. Na u tha që do të merrnim 1500 lekë të reja për hapjen e një varri, ne hapnim 12-13 varre në ditë. Deri në momentin që unë ika nga puna, ishin hapur 74 varre, kurse gjithsej janë hapur 137 varre.
Jeni i bindur se aty nuk ka ushtarë të varrosur?
Dëshmitë e gjalla të banorëve të vjetër tregojnë se aty nuk ka ushtarë grekë, po janë varret e banorëve të hershëm të krishterë të Kosinës. Nëse prifti do të gjejë eshtrat e ushtarëve grekë, le t’i gjejë aty ku kanë rënë dhe jo këtu, ku kanë dalë edhe eshtra fëmijësh.
I kanë marrë të gjithë eshtrat?
Po, të gjitha eshtrat janë futur në qeska të bardha me numra dhe se ku i kanë çuar, nuk e di. Janë marrë edhe gjërat që janë gjetur brenda në varre, madje janë marrë edhe eshtrat e një fëmijë. Dy varret e tjerë të fëmijëve, janë hapur dhe janë mbuluar prapë.
Përveç debateve me priftin, ju ka hapur probleme të tjera kjo histori?
Në dijeni të kësaj çështjeje kanë qenë të gjithë, kryetari i komunës, kryeplaku, por vetëm unë e hapa këtë histori se ishin hapur e marrë eshtrat në 100 varre, dhe asnjë nuk po reagonte. Prifti kishte vetëm një letër të firmosur për këtë punë dhe nuk ka marrë leje nga asnjë. Erdhën dje nga policia dhe Prokuroria dhe kam pasur edhe një debat me policët, që morën me vete edhe varësen e gjetur në varr. Zëvendësprokurori më tha se eshtrave do t’u bëhet analiza e ADN-së dhe nëse janë të ushtarëve grekë, mua do më arrestojnë. Jam dakord që të bëhet AND-ja, po ajo e kockave që u gjetën këtu dhe nuk dihet se ku vajtën, dhe jo e kockave që mund të jenë marrë në ndonjë vend tjetër. Unë nxorra në dritë një të vërtetë dhe vetëm kaq.
Kanë reaguar të tjerë veç jush?
Tani që e hapa unë këtë mesele, kanë reaguar të gjithë. Dje në darkë është shqyer porta dhe është marrë guri i varrit. Kam marrë edhe telefonata anonime, madje dhe kërcënime dhe kërkoj përkrahjen e shtetit, se këtë skandal e denoncova unë. Tani në dorë e ka drejtësia që të hetojë dhe të vërë para përgjegjësisë, fajtorët.
,
Krijoni Kontakt