Close
Faqja 36 prej 36 FillimFillim ... 26343536
Duke shfaqur rezultatin 701 deri 705 prej 705
    i/e regjistruar
    Anëtarësuar
    19-06-2020
    Postime
    1,611
    Postimet në Bllog
    3

Për: Përgatitja e liturgjisë së festave të urdhëruara. Komente postohen disa ditë përpara festave.

PËRGATITJA E LITURGJISË

E DIELA 31 ORD VITI B.

MË 3-11-2024.

LEXIMI I PARË. Dt. 6, 2 – 6

1 Këto janë urdhërimet, ligjet e rregulloret që Zoti, Hyji juaj, më urdhëroi t’jua mësoj që t’i zbatoni në vendin që po kaloni për ta bërë pronë,
    2 me qëllim që ta druash Zotin, Hyjin tënd, e t’i zbatosh të gjitha urdhërimet e ligjet e tija që po t’i paraqes ty, bijve e nipave të tu gjatë gjithë jetës sate, që të jesh jetëgjatë. 3 Dëgjo, o Izrael, mbaj e zbatoji që të jesh mirë e që gjithnjë të shtohesh në vendin që rrjedh qumësht e mjaltë siç ta ka premtuar Zoti, Hyji i etërve të tu.
    4 Dëgjo, Izrael! Zoti, Hyji ynë, është një Zot i vetëm!
    5 Duaje Zotin, Hyjin tënd, me gjithë zemrën tënde, me gjithë shpirtin tënd e me gjithë fuqinë tënde! 6 Këto urdhërime që po t’i jap sot unë, mbaji gjithmonë në zemrën tënde!

LECTIO DIVINA – MEDITIMI – LUTJE.

Ky është një nga tekstet më të mëdhenj të Besëlidhjes së Vjetër! Ai ende luan një rol shumë të rëndësishëm në fenë dhe lutjen e Izraelit sot.
    Vetë libri i Ligjit të Përtërirë është një ndër librat të parë të Biblës sonë aktuale, por në realitet është një libër që u shkrua disa shekuj pas lirisë si Popullit të Zgjedhur nga Egipti, pra shumë vonë; është rezultat i gjithë reflektimit të disa shekujve pas daljes nga Egjipti. Për të hyrë realisht në këtë tekst, duhet njohur (sa të jetë e mundur) historinë e librit të Ligjit të Përtërirë: me Moisiun dhe daljen nga Egjipti, jemi rreth vitit 1250 para Krishtit. Instalimi në Tokën e Premtuar ndodhi rreth 1200 vitet para Krishstit; dymbëdhjetë fiset i ndajnë vendet dhe do ta pushtojnë territorin e tyre, secili për veten; por ata ruajnë lidhjen e besimit të tyre të përbashkët në Perëndinë që i çliroi nga Egjipti. Moisiu nuk ka shkruar asgjë gjatë jetës së tij: Populli kishte vetëm rasat e Ligjit, të shruara në gur; me vemendje dhe dashuri besimtaret i përsërisnin fjalët e këtyre rasave për t'i nguluar thellë mësimet e tyre në zemrën, e i përcjllnin nga babai te biri, brez pas brezi.
    Me kalimin e shekujve u ndje nevoja për të vënë në shkrim elementët më të rëndësishëm të meditimit të historisë së lirimit të populli me ndërhyrjen e Zotit. Në varësi të vendndodhjes, këto dokumente, të cilat po shfaqeshin gradualisht, secili ka karakteristikat e veta. Ajo që është shkruar në oborrin e mbretit Solomon në shekullin e dhjetë ka thekse të tjera nga ajo që filloi dyqind vjet më vonë në shekullin e tetë në mbretërinë veriore, ku kumbojnë zëra po aq kërkues sa ato të profetëve Amos ose Ozea. Ishte në bashkësitë e tyre që ka shumë ngjarë të ketë lindur thelbi i asaj që është sot libri i Ligjit të Përtërirë. Në kohën e shkatërrimit të mbretërisë veriore nga Asirianët, Levitët e Veriut u strehuan në Jeruzalem, duke marrë me vete atë që kishin më të çmuar, rrotullat që përmbajnë mësimet e Moisiut në gjendje në të cilën profetët i kishin trashëguar. Ata së shpejti do t'i shtojnë mësimet që kanë nxjerrë nga tragjedia që ndodhi në veri: mendonin se në qoftë se vëllezërit e tyre në Jug do të kishin pasur mundësinë të dëgjonin mësimet e Moisiut dhe të profetëve, nuk do të kishin vuajtur ata fatkeqësinë që e shkattëroi krejt mbretërinë e veriut, mbretërinë e tyre.
    Më vonë, këto dokumente do të përjetojnë shumë aventura të tjera: të fshehura në tempullin e Jeruzalemit, nën sundimin e një mbreti sakrileg, për ta shpëtuar, ato do të gjenden pothuajse rastësisht, në vitin 622, nën mbretërimin e Josias, i cili do të bazohet në mësimet e këtij dokumenti për të filluar një reformë të madhe fetare. Ai ishte një besimtar i vërtetë. Dhe pastaj, kur katastrofa do të kishte ndodhur edhe në mbretërinë jugore (Jerusalemi u pushtua nga Nabukodonozor në 587), do të jetë koha për të nxjerrë edhe mësime për kthimin nga Mërgimi: Toka e premtuar nga Zoti duhet fituar. Prandaj theksi i fjalës "dëgjo" në këtë libër, theksi që është ai i një predikimi, madje edhe i një thirrjeje zgjimi. Kështu lindi, ndoshta, gjatë shekujve dhe historisë së trazuar të popullit të zgjedhur, ky libër i Ligjit të Përtërirë që kemi përpara (dhe emri i të cilit, në greqisht, do të thotë "Ligji i dytë", pasi është, në një farë mënyre një ripërtëritje e mësimeve të Moisiut.
    Pra mund të thuhet se dihet miaft tani për të kuptuar tekstin e sotëm. Prandaj është një rilexim i Eksodit dhe i mësimeve të Moisiut, shumë kohë pas vdekjes së këtij të fundit, në një kohë kur mbretërisë jugore duhet t'i kujtohen urgjentisht kërkesat e Besëlidhjes dhe kthimi në besim, në thellësi që është thelbësore: Izraeli, ti do të dëgjosh, ti do të kujdesesh të vish në praktikë atë që do t'ju sjellë lumturi dhe frytshmëri... ashtu siç ju ka premtuar Zoti, Perëndia i etërve tuaj. “Dëgjo, Izrael, Zoti, Perëndia ynë, është i vetmi "
    I gjithë fati i Izraelit është aty, ndoshta, në kuptimin e këtyre dy fjalëve ("Dëgjo" dhe "Izrael"): Izraeli, Populli i Zgjedhur, por që e ka marrë emrin nga një luftë e paharrueshme, nëse ju kujtohet! Sepse ishte pas natës së betejës së tij me engjëllin (në kalimin e Jabokit, në një degë të Jordanit në Jordaninë e sotme) që Jakobi mori nga kundërshtari i tij këtë emër të ri: "Izrael", që do të thotë saktësisht: "Ai që luftoi kundër Zotit”!
    “Nuk do të quhesh më Jakob, por Izrael:
    sepse luftove me Perëndinë e me njerëz
    dhe ngadhënjeve” (Zn 32, 29).
    Pikërisht këtij populli, gjithmonë të tunduar për t'u ngritur kundër Zotit, për të luftuar me Zotin ("njerëz me qafë të fortë", tha Moisiu) autori i librit të Ligjit të Përtërirë ia kujton se ai duhet përkundrazi "të dëgjojë" Zotin... Është pikërisht ai Popull që vazhdimisht sfidohet me këtë nevojë për t'u nënshtruar dhe dëgjuar, nëse dëshiron të fitojë lumturinë dhe lirinë e vet.
    Kjo frazë: "Dëgjo, Izrael! Zoti, Hyji ynë, është një Zot i vetëm!" është bërë lutja e përditshme e judenjve. Është e famshmja “SHEMA ISRAEL” që recitohet në mëngjes dhe në mbrëmje nga mosha tre apo katër vjeç. Pjesa tjetër e tekstit këmbëngul që të mos e harrohet kurrë ky profesion i besimit: ja disa vargje që pasojnë dhe që janë kaq të bukura:
    "Këto urdhërime që po t’i jap sot unë,
    mbaji gjithmonë në zemrën tënde!
    Ua përsërit fëmijëve të tu!
    Fol për to kur të jesh në shtëpi
    e kur të jesh duke udhëtuar;
    kur të biesh në shtrojë
    e kur të ngrihësh nga shtroja.
    Lidhi në dorën tënde si shenjë
    dhe le të jenë si vjerrës
    ndërmjet syve të tu!
    Shkruaji mbi ballëzinat e dyerve të tua
    dhe në dyer të tua!" (v. 6-9).
    Mënyrë e bukur për të thënë se është në çdo kohë, në zemër të çdo profesioni të tij që besimtari duhet të qëndrojë i lidhur me gjithë qenien e tij pas këtyre urdhërimeve që i janë dhënë për lumturinë e tij.
    Kjo shenjë në dorë dhe në ballë dhe në dyert e shtëpive e të qyteteve, dihet që ndiqet fjalë për fjalë; dihet se quhen "filateritë" (në aramaisht, tefillin): këto kubikë të vegjël prej lëkure të zezë, që besimtarët i lidhin, në ballë dhe në krah (në lartësinë e zemrës), gjatë lutjes të përditshme; në këto kubikë të vegjël, pikërisht, janë të mbyllura rrotulla në të cilat është shkruar ndër të tjera teksti i "Shema Israel":
    "Ju do të bëni një shenjë të saj
    të ngjitur në dorën tuaj,
    ju do të bëni një shenjë të saj
    të vendosur midis syve tuaj".
    Po kështu, Ligji i Përtërirë thotë:
    "Do t'i shkruani në shtalkat e shtëpisë tuaj,
    do t'i shkruani në hyrje të qytetit tuaj”.
    Pastaj në kornizën e derës së përparme të shtëpisë besimtarët varin një kuti të vogël (mezuzah) që përmban Shema Israel; po kështu, ekziston një mezuzah i varur nga porta e qytetit (në murin e qytetit të vjetër të Jeruzalemit, për shembull). Kështu edhe sot besnikëria e Populli të Zgjedhur është pjesë e praktikës së tyre të përditshme. Izraeli nuk e ka harruar kurrë thirrjen e Ligjit të Përtërirë.
    Duke lexuar këtë, do të kemi vënë re rëndësinë e transmetimit familjar të besimit: "Ti do të kesh frikë nga Zoti, Perëndia yt, gjatë gjithë ditëve të jetës sate, ti, si dhe biri yt dhe biri i birit tënd..." Shprehja: "Perëndia i etërve tuaj" që takojmë këtu, si në shumë tekste të Besëlidhjes së Vjetër, ka ngjallur gjithashtu këtë transmetim për shekuj me radhë. Ky është sigurisht një nga sekretet e mbijetesës së besimit hebre gjatë historisë.

i/e regjistruar
    Anëtarësuar
    19-06-2020
    Postime
    1,611
    Postimet në Bllog
    3

Për: Përgatitja e liturgjisë së festave të urdhëruara. Komente postohen disa ditë përpara festave.

PËRGATITJA E LITURGJISË.

E DIELA XXXI ORD. VITI B.

MË 3-11-2024.

Ps.18, 2-3, 4, 47.51ab.

2 Të dua, o Zot, fuqia ime!
    3 Ti, o Zot, je Qeta ime, Kështjella ime,
    Streha ime, Shpëtimtari im!
    Perëndia im, Ndihmëtari im, në Të shpresoj!
    Ai është Mbrojtësi im, fuqia e shpëtimit tim, ndorja ime!
    4 Në ndihmë do ta thërras Zotin
    tejet të lavdishëm,
    dhe do të shpëtoj nga armiqtë e mi.
    47 Rroftë Zoti! Qoftë bekuar Qeta e strehimit tim!
    Qoftë madhëruar Hyji, Shpëtimtari im!
    51 Zoti ia shumon fitoret mbretit të vet,
    e përkrah të shuguruarin e vet,
    Davidin e pasardhësit e tij deri në amshim!

LECTIO DIVINA-MEDITIM-LUTJE.

ZOTI TREGOHET BESNIK NDAJ MESISË SË TI.

"Zoti tregohet besnik ndaj Mesisë së tij": këtu fjala "Mesia" do të thotë thjesht "mbret". Psalmisti bën që të flasë mbreti David. Dhe Zoti e ndihmoi.
    Le të kujtojmë historinë. Kjo ndodh pak para vitit 1000 para Krishtit. Në atë kohë mbreti legjitim i Izraelit, i zgjedhur nga Zoti dhe i shenjtëruar me vajosjen e vajit nga profeti Samuel, nuk ishte Davidi (ende jo), por Sauli, mbreti i parë i Izraelit .
    Por ky nuk e përmbushi më misionin e tij: mbretërimin e tij, i cili kishte nisur mbarë, përfundoi keq. Në vend që ta dëgjonte profetin, ai me vetëdije i theu urdhrat e tij dhe profeti Samuel e mohoi atë. Pikërisht atëherë ai profet e kishte zgjedhur Davidin, kur ishte ende shumë i vogël, për t'u stërvitur në oborr mbretëror dhe për të pasuar Saulin më vonë. Kështu Sauli mbeti mbret në fuqi deri në vdekjen e tij, por atij iu desh të duronte në oborr të vet rritjen e Davidit, rivalit të tij gjithnjë e më të popullarizuar dhe të suksesshëm. Dhe ndër kohë një urrejtje e ashpër e mbushi gradualisht zemrën e Saulit dhe ai u përpoq disa herë, por më kot, të hiqte qafe Davidin. Një herë ndër të tjera, Sauli po ndiqte Davidin dhe Davidi gjeti strehë në një shpellë. Prandaj shprehja:
    "Zoti çlirimtari im,
    shkëmbi që më strehon ...".
    I zgjedhur, për habinë e tij të madhe, për të qenë mbreti i ardhshëm, Davidi e dinte se mund të mbështetej në mbrojtjen e Zotit:
    "Në ndihmë do ta thërras Zotin
    tejet të lavdishëm,
    dhe do të shpëtoj nga armiqtë e mi" (v.4)
    "Ose përsëri:
    "Zot, mburoja ime,
    fortesa ime,
    arma ime e fitores! "
    ose:
    "O Zot, je Qeta ime, Kështjella ime,
    Streha ime, Shpëtimtari im!
    Perëndia im, Ndihmëtari im, në Të shpresoj!
    Ai është Mbrojtësi im, fuqia e shpëtimit tim, ndorja ime!" (v. 3).
    Libri i dytë i Samuelit thotë se Davidi e këndoi këtë psalm për të falënderuar Perëndinë që e çliroi nga të gjithë armiqtë e tij, duke filluar nga Sauli; dhe nëse ne kemi kureshtjen të konsultohemi me këtë libër të dytë të Samuelit, në kapitullin 22 do të gjejmë atje tekstin e këtij psalmi 18 pothuajse identik. Kjo nuk dëshmon se Davidi historikisht e tha fjalë për fjalë këtë psalm, por se redaktori i fundit i Librit të Samuelit mendonte se ky psalm ishte veçanërisht mirë për të shqaruar situatën e Davidit.
    Por, sigurisht, tema e vërtetë e psalmit, si gjithmonë, nuk është ndonjë personazh i veçantë, madje as mbreti David: është i gjithë Populli i Zgjedhur. Dhe kur Populli i Zgjedhur dëshiron të falënderojë Perëndinë për mbështetjen dhe shqetësimet e tij gjatë shekujve, ai e krahason veten me mbretin David të përndjekur nga Sauli.

SHKEMBI I IZRAELIT

I gjithë populli i Izraelit, gjithashtu, mund t'i thotë këto vargje me gjithë të vërtetën:
    "Zot, shkëmbi im... Zoti çlirimtari im,
    shkëmbi që më strehon...
    Më ka liruar, më ka bërë të gjerë,
    më ka çliruar sepse ai me dashuron.
    Rroftë Zoti! Qoftë i bekuar Shkëmbi im! ... ".
    Së pari, shumë kohë përpara Davidit, u përjetua se një shpellë në një shkëmb mund të jetë një vend strehimi; libri i Gjyqtatrëve jep shembuj për këtë; të thuash se Zoti është Shkëmbi ynë do të thotë para së gjithash të thuash se ai është ndihma jonë, mbështetja jonë më e sigurt. Për shembull, te Ligji i Përtërirë gjejmë këngën e famshme të Moisiut për Shkëmbin e Izraelit:
    “T’ Zotit Emrin do t’lëvdoj:
    lartësoni Hyjin tonë!
    I qetë është Ai, n’vepra i përsosur,
    udhët e tij janë drejtësi:
    Hyj besnik, pa asnjë t’keqe,
    krejt i drejtë e i patëmetë” (Dt 32, 3-4).
    Në një kohë kur mendohej se çdo popull ka Perëndinë e tij mbrojtës, pranohej se popujt e tjerë mund të kenë “shkëmbin” e tyre, por Shkëmbi i Izraelit vlen shumë më shumë se shkëmbet e tjerë; ne gjejmë në të njëjtin tekst këtë frazë madhështore: "Shkëmbi i armiqve tanë nuk është si Shkëmbi ynë" (Dt 32:31).

SHKËMBI I MASËS DHE MERIBËS.

Moisiu, kur flet për shkëmbin, sigurisht i jep atij një kuptim tjetër; në fjalët e tij ka padyshim një jehonë të çlirimit nga Egjipti ("Zoti më liroi sepse më do") dhe gjithashtu të Eksodit, ecjes së gjatë në Sinai; gjatë gjithë këtij udhëtimi sprovues, nën vapën, me urinë, etjen, mes akrepave dhe gjarpërinjve që digjeshin, prania e Zotit, kujdesi i tij ishin ndihma e njerëzve; një përkujdesje që shkoi aq larg, sa bëri që uji të rrjedhë nga Shkëmbi: është pasazhi i famshëm i Masës dhe Meribës, ku kishin aq etje sa kishin frikë të vdisnin dhe akuzuan Moisiun se donte vdekjen e popullit... Historia e kësaj revolte e përndjek kujtesën e Izraelit, sepse është tipike e dyshimeve, e tundimeve që sulmojnë besimtarin; por këtu nuk evokohet kjo revoltë kundër Zotit dhe Moisiut , por mirësia e Zotit që i përgjigjet revoltës me një dhuratë edhe më të madhe:
    “Në këtë vend populli hoqi keq për ujë dhe nynykatte kundër Moisiut: “Përse na bëre të dalim prej Egjiptit për të na vrarë ne, fëmijët tanë dhe bagëtitë tona”? Moisiu iu drejtua Zotit me këto fjalë: “Çfarë të bëj me këtë popull? Edhe pak dhe do të më vrasin me gurë”. Zoti i tha Moisiut: “Shko para popullit; merr me vete disa prej pleqve të Izraelit, merre në dorë shkopin, me të cilin e godite lumin dhe nisu! Ja, unë do të qëndroj para teje përmbi qetën e Horebit. Ti bjeri shkëmbit e prej tij do të shpërthejë uji që populli të pijë”. Moisiu bëri ashtu ndër sy të pleqve të Izraelit" (Dal 17,3-6).
    Kur populli i Izraelit e këndon këtë psalm, e kujton këtë prani besnike, kujton se Zoti është gjithmonë pranë tij, që emri i Zotit është "Emmanuel-Unë jam me ty"; por ky përkujtim është gjithashtu burimi i shpresës së Popullit; sepse ashtu si Davidi, këta njerëz presin përmbushjen e premtimeve të Zotit besnik, ardhjen e Mesisë që do ta çlirojë përfundimisht njerëzimin:
    “ Rroftë Zoti! Qoftë bekuar Qeta e strehimit tim!
    Qoftë madhëruar Hyji, Shpëtimtari im!
    Zoti ia shumon fitoret mbretit të vet,
    e përkrah të shuguruarin e vet,
    Davidin e pasardhësit e tij deri në amshim! (v. 47 e 51).

i/e regjistruar
    Anëtarësuar
    19-06-2020
    Postime
    1,611
    Postimet në Bllog
    3

PËRGATITJA E LITURGJISË

E DIELA XXXI ORD. VITI B

MË 3-11-2024.

LEXIMI I DYTË: Hb. 7,23-28

23 Për më tepër asi priftërinjsh qenë shumë, sepse vdekja nuk i linte të qëndronin përgjithmonë.
    24 Kurse Ai, pasi mbetet përgjithmonë, ka priftërinë që nuk kalon kurrë.
    25 Këndej edhe mund t’i shëlbojë plotësisht ata që nëpër Të i afrohen Hyjit - sepse gjithmonë jeton për të ndërmjetësuar për ta.
    26 Vërtet, një Kryeprift i tillë edhe na lypej ta kishim: i shenjtë, i pafajshëm, i panjollë, i ndarë nga mëkatarët dhe më i madhërueshëm se qiejt
    27 - i cili s’ka nevojë, sikurse ata kryepriftërinjtë e tjerë, të kushtojë si një ditë për ditë fli më parë për faje të veta dhe pastaj për faje të popullit. Këtë Ai e bëri njëherë e përgjithmonë kur flijoi vetveten.
    28 Ligji në të vërtetë, vë për kryepriftërinj njerëz të nënshtruar dobësive, kurse fjala e betimit - që vjen pas Ligjit - vë Birin që u bë i përsosur për amshim.

LECTIO DIVINA – MEDITIM – LUTJE.

NGA BESIDHJA E VJETER NË BESËLIDHJEN E RE.

Letra drejtuar Hebrënjve gjithmonë do të na hutonte: e shkruar ndoshta nga një hebre që u bë i krishterë dhe e drejtuar për të tjerë hebrenj që u bënë të krishterë, ajo mban një stil shumë të zakonshëm për hebrenjtë, por ndonjëherë e habitshme për ne. Në veçanti, ajo shumëfishon antitezat të cilat, në fund të fundit, të gjitha lidhen me një të vetme, domethënë dallimin midis Besëlidhjës së Vjetër dhe Besëlidhjës së Re. Në tekstin e kësaj të diele, kjo krahasim nuk është shkruar me të gjitha shkronjat, por ajo del në sipërfaqe nën të gjitha linjat: në të kaluarën, gjatë Besëlidhjes së Vjetër, "shumë priftërinj janë pasuar, sepse vdekja nuk i lejonte të qëndronin përgjithmonë" (v. 23); priftërinjtë e mëdhenj ishin "njerëz të mbushur me dobësi" (v. 28); sepse ata ishin mëkatarë, ata kishin "nevojë për të ofruar çdo ditë flijime, së pari për mëkatet e tyre personale, pastaj edhe për ato të popullit" (v. 27).
    Vargu tjetër na tregon anën tjetër të antitezës: priftërinjtë e Besëlidhjes së Vjetër ishin të vdekshëm, Jezusi, ai, "qëndron për gjithmonë"; priftëria e tyre ishte e përkohshme, e tij "nuk kalon". Ata ishin "të ndarë", sigurisht, nga njerëzit e tjerë, me ritualin e shenjtërimit të tyre, por ata ishin mëkatarë; Ai është "i shenjtë, i pafajshëm, i pastër" dhe, për këtë arsye, ai është "i ndarë nga mëkatarët"; ata ishin të mbushur me dobësi, Ai është i mbushur me fuqi: ai është "i aftë për të shpëtuar" (v. 25); ata u emëruan nga ligji i Moisiut, ai është emëruar nga vetë Zoti si Biri i tij (v. 28).
    Nga Besëlidhja e Vjetër, e papërfunduar, e papërsosur, Jezusi i çon besimtarët në Besëlidhjen e Re, të përsosur, të përfunduar: fjala “përmbushje” nuk shfaqet në këto pak rreshta, por tema është e pranishme kudo; mjafton të vërehet bollëku i shprehjeve “për përjetësi”, “një herë e përgjithmonë”, “në mënyrë përfundimtare”. Ja çfarë shpalli Jeremia:
    "Ja, po vijnë ditët ‑ është fjala e Zotit ‑ kur do të lidh me shtëpinë e Izraelit e me shtëpinë e Judës një Besëlidhje të re. Jo si Besëlidhja që e pata bërë me etërit e tyre, atë ditë kur i mora për dore, për t’i nxjerrë nga toka e Egjiptit. Këtë Besëlidhje qenë ata që e thyen. Atëherë unë u dëftova se jam zotëria i tyre ‑ është fjala e Zotit” (Jer 31,31-32).
    E kalimthi, autori evokoi temat kryesore të besimit të krishterë: Ringjallja dhe Eukaristia: “Jezus, ai mbetet përjetësisht... jeton përgjithmonë” (v. 24-25), është Ringjallja; sa i përket Eukaristisë, ajo evokohet nga referenca ndaj flijimit të Jezusit “duke u ofruar një herë e përgjithmonë” (v. 27); ne dëgjojmë fjalët e Krishtit që rezonojnë këtu në mbrëmjen e vaktit të tij të Pashkëve: “Kjo kupë është Besëlidhja e Re në gjakun tim të derdhur për ju” (Lk. 22,20).
    Më tej, autori do të shpaloset gjatë mbi sakrificën e Krishtit (10,1-10; shih të dielen e tridhjetë e tretë të zakonshme B); le të kujtojmë vetëm se në sytë e të krishterëve, është gjithë jeta e Jezusit (dhe jo vetëm vdekja e tij), e dhënë lirisht për të shfaqur deri në fund dashurinë e Atit, që përbën një "sakrificë" (veprim të shenjtë). Kur Jezusi, gjatë darkës së Pashkëve, shqiptoi frazën "Kjo kupë është Besëlidhja e Re në gjakun tim të derdhur për ju", dishepujt nuk rrezikuan të imagjinonin një sakrificë njerëzore: ata e dinin që shprehja "derdhja e gjakut të tij" do t’i referohej dhuratës së jetën e tij për shërblimin e mekatëve tona.

JEZU KRISHTI, PRIFT I VETËM PËR GJITHMONË.

Vargu i fundit ngre një pyetje: "Kur Zoti merr një vendim “me betim”, ai e dërgon Birin e tij që e qe i përsosur përgjithmonë"; nuk kthehem tek fjala "përsosur": ne e dimë që ajo fjalë i referohet shugurimit priftëror të priftit të madh; por për çfarë "betimi" bëhet fjalë? Kjo fjalë është një aluzion në Psalmin 110; ky psalm kishte një rëndësi të madhe si për Hebrënjt ashtu edhe për të krishterët, sepse citohet disa herë në Besëllidhjen e Re; letra jonë për Hebrenjtë kthehet shpesh në të, përfshirë edhe në këtë kapitull 7.
    Prandaj, për të kuptuar tekstin tonë të sotëm, duhet ta kemi këtë psalm në mendje; këtu janë disa vargje të këtij psalmi:
    “I tha Zoti Zotit tim: “Rri në të djathtën time,
    derisa t’i vë armiqtë e tu shtrojë për këmbët e tua”!
    Skeptrin e pushtetit tënd Zoti do ta shtrijë nga Sioni:
    sundo mes armiqve të tu!
    Ty të përket më i larti pushtet
    në ditën e fuqisë sate
    në shkëlqime të shenjta
    nga kraharori para Yllit të Dritës
    unë të linda.
    Zoti u përbetua, assesi s’do të pendohet:
    “Ti je prift për amshim
    në mënyrën e Melkizedekut” (Ps. 110, 1-4).
    Nga një skaj në tjetrin, bëhet fjalë për Mesinë e ardhshëm, mbretin e premtuar për pasardhësit e Davidit (ai është ai që merr titullin e zotit). Dita kur ai do të ngjitet në fron, ai do të ulet në të djathtën e Perëndisë, pasi pallati ndodhet në jug të tempullit (pra në të djathtë nëse jemi të kthyer nga lindja); dhe ai do të dëgjojë të gjitha dëshirat për sukses që do të shqiptohen për të, si për shembull: "Zotëro deri në zemrën e armikut. "Për më tepër, në shkallët e fronit, janë të gdhendura kokat, ato të armiqve të supozuar: "Do t'i bëj armiqtë e tu shkallë për fronin tënd".
    Deri këtu, asgjë e re, është kopja e një ceremonie për kurorëzimin; lajmi i madh qëndron në vargun vijues:
    "Zoti e ka betuar me betim të pandryshueshëm: Ti je prift përgjithmonë sipas rendit të mbretit Melkizedek". Pra, këtu kemi një Mesi, mbret, pasardhës i Davidit (pra i fisis të Judës) i cili në të njëjtën kohë mban titullin e priftit; diçka e pamundur nëse respektohet ligji i Moisiut (pasi priftërinjtë duhet domosdoshmërisht të jenë nga fisi i Levit). Vërehet se ky psalm ndriçonte meditimin e të krishterëve të parë që vinin nga judaizmi: për ta, Jezusi ishte ky Mesi që mblidhte në vetveten titujt e mbretit dhe të priftit; kjo është kuptimi i frazës: "Kur Perëndia angazhohet me betim, ai e tregon Birin e tij". Sa na u përket neve, në mëngjesin e Ringjalljes, mund t'i themi atij edhe këtë varg tjetër nga psalmi 110:
    "Ty të përket më i larti pushtet
    në ditën e fuqisë sate
    në shkëlqime të shenjta
    nga kraharori para Yllit të Dritës
    unë të linda” (Ps. 110,3).
    Në Ditën kur shfaqet fuqia jote, ti je princ, i mbushur me shenjtëri.
    Pyetja e dytë e ngritur nga ky varg 28, "Perëndia e solli në përsosmëri përjetë": autori ynë mban këtë pohim pasi kthehet në të tre herë në letër të tij: "Perëndia e solli (Krishtin) në përsosmëri përmes vuajtjeve" (2, 10); "Si bir që ishte, ai mësoi nëpërmjet vuajtjeve bindjen, dhe duke u çuar deri në përsosmërinë e tij, ai u bë shkak i shpëtimit të përjetshëm për të gjithë ata që i binden atij." (5, 8-9). Dhe këtu: "Perëndia e solli në përsosmëri përjetë".
    Jezusi a kishte nevojë për të qenë i përsosur, në kuptimin e zakonshëm të fjalës? Patjetër që jo, pasi ai sapo është njohur si "i shenjtë, pa njollë, pa asnjë faje" (v. 26). Por fjala "përsosmëri" e përdorur këtu në greqisht përcaktonte shenjtërimin e priftit të madh; autori vazhdon projektin e tij duke provuar për lexuesit e origjinës hebraike që Jezusi është me të vërtetë prifti i madh i vetëm dhe përfundimtar; por ai nuk u "shenjtërua" (do të thuhej sot "u urdhërua"), i thonë atij; po, përgjigjet autori: mbi kryq; vuajtja e tij është momenti i shenjtërimit të tij priftëror; kjo është ajo që e bëri të bëhej ndërmjetësi midis Zotit dhe njerëzve: prandaj këmbëngulja në vuajtje për të vendosur Pasionin, dhe në bindjen e Krishtit, tërësisht në harmoni me vullnetin e Atit, tërësisht i kushtuar misionit të tij, i dorëzuar plotësisht në dispozicionin e projektit të Zotit. Në të njëjtin kuptim, Luku raporton frazën e Jezusit, prifti, ndërmjetës, mbi kryq: "Atë, falja atyre, sepse ata nuk e dinë se çfarë bëjnë" (Lk 23,34); Mateu, nga ana tjetër, vëren që mbështjellja me të cilën Jozef nga Arimatea e mbuloi pas vdekjes së tij ishte prej liri, si tunika e priftërinjve të mëdhenj (Mt 27,59). Këtu, autori nxjerr pasojën: nga tani e tutje, "Jezusi është në gjendje të shpëtojë përfundimisht ata që shkojnë te Zoti nëpërmjet tij, sepse ai jeton përgjithmonë për të ndërmjetësuar në favor të tyre." Atëherë, mos frikësohemi më siç thotë autori pak më lart (4,16): "Le të afrohemi pra me guxim të plotë te froni i hirit...”
    Ndryshuar për herë të fundit nga ninoenina : 30-10-2024 më 09:38

i/e regjistruar
    Anëtarësuar
    19-06-2020
    Postime
    1,611
    Postimet në Bllog
    3

PËRGATITJA E LITURGJISË

E DIELA XXXI ORD. VITI B

MË 3-11-2024.

UNGJILLI: Mk 12, 28b-34

28 Një nga skribët që kishte dëgjuar rragatjen e tyre, duke parë se Jezusi u përgjigj mirë, iu afrua dhe e pyeti:
    “Cili urdhërim është i pari i të gjitha urdhërimeve?”
    29 Jezusi iu përgjigj: “I pari është: ‘Dëgjo, Izrael! Zoti Hyji ynë, është një Zot i vetëm.
    30 Duaje Zotin, Hyjin tënd, me gjithë zemrën tënde, me gjithë mendjen tënde e me gjithë fuqinë tënde!’
    31 Urdhri i dytë është: ‘Duaje të afërmin tënd porsi vetveten!’ Tjetër urdhër më të madh se këta nuk ka.”
    32 Skribi u përgjigj: “Mirë fort, Mësues! U përgjigje ashtu siç është e vërteta! Ai është i Vetmi, e pos tij s’ka tjetër.
    33 Të duash Atë me gjithë zemër, me gjithë mendje, me gjithë fuqi e të duash të afërmin tënd porsi vetveten, ’ vlen më shumë se të gjitha flitë e shkrumbimit e theroret.”
    34 Jezusi, duke parë se u përgjigj me urti, i tha: “Nuk je larg prej Mbretërisë së Hyjit”. Dhe askush s’pati më guxim të hyjë me të në rragatje.

CILI ËSHTË I PARË NGA TË GJITHA URDHËRIMET?

Skribi që doli përpara, nuk ishte keqdashës, përkundrazi pyetja e tij ishte klasike, një temë e zakonshme bisede, me sa duket: po të numëroheshin të gjitha detajet e ligjit hebre, ishin gjashtëqind e trembëdhjetë urdhërime: problemi i zgjedhjes së përparësisë në mënyrë të pashmangshme, u ngrit. Prandaj pyetja: “Cili është i pari nga të gjitha urdhërimet?".
    Si gjithmonë, Jezusi përgjigjet duke iu referuar vetë Shkrimit; dhe si çdo shkrues i mirë, ai di t'i bashkojë tekstet. Këtu ai citon dy tekste, jashtëzakonisht të njohur:
    “I pari është: ‘Dëgjo, Izrael!
    Zoti Hyji ynë është një Zot i vetëm.
    Duaje Zotin, Hyjin tënd,
    me gjithë zemrën tënde,
    me gjithë mendjen tënde
    e me gjithë fuqinë tënde!’
    Urdhri i dytë është:
    ‘Duaje të afërmin tënd porsi vetveten!’
    Tjetër urdhër më të madh se këta nuk ka”.
    I pari nuk është asgjë tjetër veçse i famshmi "Shema Israel", përmbledjja e besimit hebre në një farë mënyre (Dt 6, leximi ynë i parë); e dyti është një pasazh nga libri i Levitikut, i njohur mirë nga autoritetet fetare (Lev 19,18).
    Këto dy urdhërime janë urdhërime për dashuri dhe Jezusi nuk po u shton asgjë ende atyre. "Shema Izraeli" urdhëron dashurinë ndaj Perëndisë, dhe vetëm atë: ishte një temë shumë e zakonshme në Besëlidhjen e Vjetër: të duash Perëndinë në kuptimin e "lidhjes" me të, duke përjashtuar ndonjë perëndi tjetër, që do të thotë, me gjuhë të thjeshtë, të refuzosh çdo idhujtari. Kjo dashuri për Zotin është për më tepër vetëm një përgjigje ndaj dashurisë së Zotit, ndaj zgjedhjes që ai bëri për këtë popull:
    "Arsyeja që Zoti ju ka për zemër dhe ju ka zgjedhur, nuk është pse ju ua kaloni
    të gjithë popujve të tjerë për nga numri; jo, pasi ju jeni më të pakët se të gjithë
    popujt e tjerë: por pse Zoti ju do dhe pse e mban përbetimin që u bëri etërve
    tuaj. Kjo qe arsyeja që ju nxori me dorë të fuqishme
    dhe ju shpëtoi prej shtëpisë së skllavërisë,
    prej dorës së faraonit, mbretit të Egjiptit" (Dt 7,7-8) ..
    "Kjo t’u dëftua ty që ta dish se Zoti është vetë Hyji dhe se nuk ka tjetër përveç
    atij. Prej qiellit bëri ta dëgjosh zërin e tij që të mësonte; përmbi tokë ta ka
    dëftuar zjarrin e vet të madh dhe i dëgjove fjalët e tija prej mesit të zjarrit,
    sepse i deshi etërit e tu dhe i zgjodhi për vete pasardhësit e tyre.
    Ai të nxori me fuqinë e vet prej Egjiptit dhe me një forcë të madhe,
    juve ju është dhënë të shihni, që të dini se është Zoti ai që është Perëndia, nuk
    ka asnjë tjetër përveç tij. (Dt 4,35-37).
    Por a mund të kontrollohet dashuria? Vrulli i dashurisë, jo; por besnikëria, po, dhe këtu bëhet fjalë për këtë: që ta bësh dashurinë ligj, do të thotë të relativizosh çdo ligj tjetër: tani e tutje, ligji, sido që të jetë, është në shërbim të dashurisë së Zotit: ai nuk mund ta zëvendësojë atë; por diskutime të pafund mbi rendin e përparësisë së urdhërimeve, mund të shpërqendrojë nga gjëja kryesore, nga vetë dashuria.
    Sa i përket urdhërimit të dytë të cituar nga Jezusi, "Duaje të afërmin tënd si veten tënde", ai shfaqet në librin e Levitikut, në atë pjesë që quhet: "Ligji i shenjtërisë", që fillon me këto fjalë:
    “Fol me mbarë bashkësinë izraelase e thuaju:
    Jini të shenjtë, sepse unë jam i shenjtë (Lev 19,2).
    Megjithatë, çuditërisht, ky kapitull që duket të përqendrohej te shenjtëria e Perëndisë, renditi me saktësi një seri të tërë urdhërimesh për dashurinë për të afërmin. Kjo do të thotë qartë se shumë kohë përpara Jezu Krishtit, në idealin e Izraelit, dy dashuritë e Perëndisë dhe të afërmit, ishin një urdhër i vetëm. Tabelat e Ligjit pasqyronin të njëjtën kërkesë pasi urdhërimet në lidhje me marrëdhënien me Perëndinë sapo u paraprinë urdhërimeve në lidhje me të afërmin.

DUA MËSHIRË, JO FLIJIME.

Profetët i kishin zgjeruar shumë kërkesat për dashurinë ndaj të afërmit (dhe skribët e kohës së Jezusit, ndryshe nga saducenjtë, zakonisht lexonin tekstet profetike). Për të përmendur vetëm një gjë shumë të famshme në kohën e Jezusit, le të kujtojmë këtë fjali të profetit Ozea:
    " Dua dashurinë e jo flinë, njohjen e Hyjit më se holokaustet.
    Unë dua mëshirë, jo flijime, njohjen e Zotit, jo olokauste" (Ozea 6,6).
    Skribi ynë është padyshim në këtë linjë mendimi; Marku shënon:
    "Skribi u përgjigj:
    “Mirë fort, Mësues!
    U përgjigje ashtu siç është e vërteta!
    Ai është i Vetmi, e pos tij s’ka tjetër.
    Të duash Atë me gjithë zemër,
    me gjithë mendje, me gjithë fuqi
    e të duash të afërmin tënd porsi vetveten’
    vlen më shumë se të gjitha flitë e shkrumbimit e theroret” (v. 32v.).
    Jezusi përfundon me një frazë inkurajimi, që duket një "lumturi": "Ti nuk je larg nga Mbretëria e Perëndisë" (nënkuptohet: je "i lumtur" sepse nuk je larg nga Mbretëria e qiellit).
    Është tani rasti interesant të theksohet se predikimi i zakonshëm i Jezusit nuk ishte një mësim i tipit: "Është e nevojshme, duhet...", por një zbulesë mbi thellësinë e asaj që po jetohet: sepse e kuptove se më e rëndësishmja është të duash, je i lumtur, je shumë afër Mbretërisë. Kështu, Jezusi e mbyll këtë seri polemikash me një notë pozitive, e cila është unike për Markun: «Ti nuk je larg nga Mbretëria e Hyjit".
    Mbeten dy pyetje: e para, duke pasur parasysh këtë marrëveshje të habitshme midis Jezusit dhe skribit, pse nuk u shmangën Mundimet? Përgjigja e Markut është si vijon: bashkëkohësit e Jezusit në përgjithësinë e pranuan mësimin e Jezusit, por nuk e kuptuan dhe nuk e pranuan personin e tij. "Me çfarë autoriteti" po vepronte? Cili ishte misteri i tij? Këtu gjejmë problemin e paraqitur në sinagogën e Nazaretit (6,1-6; krh. e diela e katërmbëdhjetë): kush mendon se është djali i marangozit?
    Për sa i përket pyetjes së dytë, ajo është si vijon: Në fund të fundit, cili është kontributi origjinal i Jezusit? A nuk ishte gjithçka tashmë në Ligjin? Po, gjithçka ishte në germë në Ligjin e Izraelit, por Jezusi vjen për të shpallur dhe përmbushur fazën e fundit të Zbulesës: së pari, ai arrin të zgjerojë pafundësisht nocionin e fqinjit; Marku na tregon vazhdimisht Jezusin duke luftuar kundër çdo përjashtimi; së dyti, Jezusi vjen në tokë për të jetuar në vetvete këto dy dashuri të pandashme, atë të Zotit, e atë të tjerëve pa përjashtim; më në fund, Jezusi vjen të na mundësojë të duam si Ai duke na dhënë Shpirtin e tij: “ Nëse e doni njëri‑tjetrin, të gjithë do t’ju njohin se jeni nxënësit e mi”(Gj 13,35).
    Dhe Jezusi tha edhe: " Duajeni njëri‑tjetrin!
    Sikurse unë ju desha ju, duajeni edhe ju njëri‑tjetrin!
    Duani njëri tjetrin si edhe unë ju kam dashur ju" (Gj. 13,34).
    Jezusi sapo i dha skribit përkufizimin më të mirë të Mbretërisë: Mbretëria e Perëndisë është atje ku mbretëron dashuria: dashuria e Perëndisë ushqen dashurinë për të tjerët.

i/e regjistruar
    Anëtarësuar
    19-06-2020
    Postime
    1,611
    Postimet në Bllog
    3

F. A. E DIELA XXXI ORD. VITI B. UNGJILLI.

PËRGATITJA E LITURGJISË.

E DIELA XXXI ORD. VITI B.

MË 3-11-2024.

UNGJILLI: Mk. 12,28-34.

28 Një nga skribët që kishte dëgjuar rragatjen e tyre, duke parë se Jezusi u përgjigj mirë, iu afrua dhe e pyeti:
    “Cili urdhërim është i pari i të gjitha urdhërimeve?”
    29 Jezusi iu përgjigj:
    “I pari është: ‘Dëgjo, Izrael! Zoti Hyji ynë, është një Zot i vetëm. 30 Duaje Zotin, Hyjin tënd, me gjithë zemrën tënde, me gjithë mendjen tënde e me gjithë fuqinë tënde!’
    31 Urdhri i dytë është: ‘Duaje të afërmin tënd porsi vetveten!’ Tjetër urdhër më të madh se këta nuk ka.”
    32 Skribi u përgjigj:
    “Mirë fort, Mësues! U përgjigje ashtu siç është e vërteta! Ai është i Vetmi, e pos tij s’ka tjetër. 33 Të duash Atë me gjithë zemër, me gjithë mendje, me gjithë fuqi e të duash të afërmin tënd porsi vetveten, ’ vlen më shumë se të gjitha flitë e shkrumbimit e theroret.”
    34 Jezusi, duke parë se u përgjigj me urti, i tha:
    “Nuk je larg prej Mbretërisë së Hyjit.”
    Dhe askush s’pati më guxim të hyjë me të në rragatje.

Në Ungjillin e javës së kaluar, kujtoni (?), ne dëgjuam tregimin e shërimit të Bartimeut të verbër të Jerikos, i cili, pasi rikuperoj shikimin, filloi të ndiqte Jezusin përgjatë rrugës.
    Qëllimi i udhëtimit të Jezusit ishte Jerusalemi ku do të jepte shenjën më të madhe të dashurisë: dhuratën e jetës.
    Si u prit ai në ardhjen e tij?
    Jemi në javën para Pashkëve dhe Qyteti i Shenjtë, sheshi i Tempullit, vlon nga pelegrinët.
    Disa e njohin, shumë të tjerë kanë dëgjuar vetëm për të, por e respektojnë sepse e dinë se Ai ka shëruar të sëmurët, prandaj Jezusi është i dashur nga populli; është me institucionin fetar që është ngritur konflikti: shkribet, rabinët, farisenjtë e konsiderojnë atë një mashtrues të popullit, një heretik që është në lidhje me Belzebulin sepse mëson doktrina kundër traditës. Prandaj, që prej kohësh, kanë vendosur ta eliminojnë.
    Tani ai është në Jeruzalem, që është qendra e institucionit fetar, dhe ungjilltari Marku tregon se si ai kaloi javën e fundit në Qytetin e Shenjtë.
    Sapo mbërriti, ai hyri në Tempull, shikoi përreth, vëzhgoi gjithçka. Pastaj, duke qenë vonë, ai doli nga Tempulli me dymbëdhjetë e shkoi të kalonte natën në Bethani.
    Të nesërmën në mëngjes u kthye në Tempull dhe bëri një gjest dramatik: u sul për tregtarët dhe blerësit, përmbys tryezat e shkëmbyesve të parave, hodhi poshtë stolët e shitësve të pëllumbave dhe i dëboi të gjithë jashtë duke thënë:
    "Mos e bëni këtë shtëpi të lutjes një shpellë të hajdutëve!"
    Pse ai u soll në këtë mënyrë?
    Një gjest që na lë të shokuar edhe sot.
    Ishte vetëm për të treguar zemërimin e tij për bashkimin e praktikës fetare me interesat ekonomikë, paratë, që qartësisht Zoti nuk i toleron?
    Për këtë po, por jo vetëm për këtë.
    Gjesti i Jezusit kishte një kuptim shumë më të fortë: ishte dënimi i marrëdhënies tregtare me Zotin.
    Çfarë kam ndërmend të them?
    Çfarë ndodhte në Tempull?
    Udhëheqësit shpirtërorë kishin mësuar se për të marrë hile dhe begati nga Zoti, pjellorinë e fushave, të kafshëve, shëndetin e mirë, mbrojtjen nga fatkeqësitë ... duhej t'i ofrohej atij diçka, olokaustet, flijimet, temjanet dhe priftërinjtë kryenin funksionin e ndërmjetësve, pra nuk ishte se populli mund t'ia ofronte atij Zot, duhet të kalonte nëpërmjet priftërinjve të Tempullit.
    Jezusi mësoi se nuk ka asgjë për t'i ofruar Perëndisë sepse Ati i qiellit u jep falas të gjithëve, madje edhe të këqijve, begatitë e tyrej.
    Kryepriftërinjtë të Tempullit u bënë të vetëdijshëm se nëse Perëndia është dashuri falas dhe e pakushtëzuar, siç predikon Jezusi, profesioni i tyre nuk kishte më arsye për të ekzistuar, kulti i Tempullit ishte i destinuar të zhdukej.
    Të jemi të kujdesshëm sepse ideja e marrëdhënies tregtare me Perëndinë është ende e pranishme tek ne: nuk i ofrojmë më qengjat dhe dhentë, jo, por mendojmë se për të marrë favore nga Perëndia, hirin e tij, shpërblimin e tij edhe në Parajsë, është e nevojshme t'i ofrojmë veprat tona të mira, lutjet tona….
    Jezusi jep falas gjithçka!
    Perëndia i Jezusit të Nazaretit është kështu, është dashuri e pakushtëzuar!
    Nëse bëjmë vepra të mira duhet ta falënderojmë Hyjin, sepse duke ndjekur dritën që Ai na jep, ne bëhemi më të bukur. Kur bëjmë vepra të mira ngjajmë gjithnjë e më shumë me Jezuin, jemi fëmijë të vërtetë të Perëndisë, për këtë duhet ta falënderojmë, nuk është se marrim favore, mjaft me marrëdhënien tregtare me Perëndinë, ne nga Perëndia marrim vetëm dhe duhet vetëm ta falënderojmë.
    Është në këtë pikë, pas veprimit të kryer nga Jezusi, që konflikti me autoritetin fetar bëhet i papajtueshëm dhe në të vërtetë, pasi tregoi këtë skenë të parë, Marku vazhdon rrëfimin e tij duke prezantuar shtatë mosmarrëveshje në të cilat Jezusi është i përfshirë, mosmarrëveshje që ndodhin të gjitha në Tempull.
    Kryepriftërinjtë, skribët, pleqtë i bënin pyetje kapërdinëse Jezusit, e peshonin çdo fjalë të tij, sepse dëshironin ta akuzonin; le të kujtojmë... ata i tendosin atë kurth, e pyesin:
    "A është e ligjshme të paguhen tatimet Cezarit?"
    Ata lëviznin nga inati ndaj Jezusit.
    Ungjilli i sotëm duhet të vendoset në këtë kontekst polemik, na prezanton në fakt të pestën nga këto shtatë mosmarrëveshje, është një mosmarrëveshje megjithatë e ndryshme nga të tjerët.
    Dëgjojmë: “28 Një nga skribët që kishte dëgjuar rragatjen e tyre, duke parë se Jezusi u përgjigj mirë, iu afrua dhe e pyeti: “Cili urdhërim është i pari i të gjitha urdhërimeve?”
    Ne kemi thënë se kjo është e pesta nga shtatë mosmarrëveshjet që na janë treguar nga Ungjilltari Marku dhe ka një rabin që ka ndjekur katër mosmarrëveshjet e mëparshme dhe ka mbetur i mahnitur nga mënyra e bukur me të cilën Jezusi iu përgjigj atyre që i bënin pyetje dhe i kundërshtonin.
    Ai, ndryshe nga kolegët e tij, nuk ushqen inat ndaj Jezusit, është i sinqertë, kërkon vetëm të vërtetën dhe pastaj shkon përpara sepse dëshiron të dijë mendimin e Jezusit për një çështje që diskutohej mes tyre: cili është urdhërimi që është i pari i të gjithëve?
    Pse u vendosën në këtë problem?
    Për shkak se nga Torah ata kishin nxjerrë 613 urdhërime, bëhej fjalë për të vendosur se nga cili urdhërim rrjedhin të gjithë të tjerët, nuk ishte një çështje e kotë, e cila është e rëndësishme edhe për ne sot.
    Le të provojmë të mendojmë: edhe ne kemi një urdhëresë të parë nga e cila varen të gjitha të tjerat, të gjitha vendimet që marrim në jetën tonë.
    Nëse urdhëresa juaj e parë është “ju duhet të fitoni para”, të gjitha urdhëresat e tjera rrjedhin nga kjo.
    Pra do të rrjedhë urdhëresa: duhet të punosh, duhet të angazhohesh, duhet të ngrihesh herët në mëngjes, pastaj nëse është e nevojshme duhet edhe të mashtrosh, të shfrytëzosh, të vjedhësh, të bësh të çmendur.

Por urdhëresa e parë mund të jetë edhe “duhet të jesh gjithmonë i mirëpritur, i dashur nga të gjithë” dhe atëherë ndryshojnë urdhëresat që vijnë pas saj, që rrjedhin nga kjo; pra urdhëresat do të jenë… të jesh i mirë, i sjellshëm, i gatshëm, i shërbishëm, i besueshëm, të zgjedhësh profesionin ku mund të bësh më të lumtur njerëzit që janë pranë teje.
    Secili prej nesh mund të bëjë me sukses këtë pyetje të thjeshtë, të thjeshtë:
    “Cila është urdhëresa e parë që ti ke në jetë, ajo nga e cila varen të gjitha zgjedhjet që bën?”
    Sot ne do të dëgjojmë Jezusin që na sugjeron atë që sipas tij duhet të jetë urdhëresa e parë dhe do të jetë e rëndësishme që edhe ne të zgjedhim atë urdhëresë dhe të bëjmë që të gjitha urdhëresat tona në jetë të rrjedhin nga ajo urdhëresë që ai na tregon si e parë.
    Në kohën e Jezusit qarkullonin opinione të ndryshme mes rabinëve në lidhje me këtë problem, disa mendonin se urdhëresa e parë ishte ajo e mos pasurit zota të tjerë, vetëm “Adonai” është “Zoti”;
    Pastaj kishte mendimin e Rabinit Hillēl, i cili thoshte:
    “Urdhërimi i parë është: atë që nuk dëshiron që të të bëhet, mos ia bë të tjerëve. Ky është i gjithë ligji, e gjithë pjesa tjetër është koment”.
    Një mendim shumë i bukur, por shumë i brishtë sepse mungon e gjithë pjesa pozitive: bëji të tjerëve gjërat e bukura që ti dëshiron që të të bëhen;
    Rabini Akiva mësonte: “Urdhërimi i parë është: dashuro të afërmit tënd si veten, ky është parimi kryesor i Torës".
    Tani dëgjoni çfarë mendon Jezusi sepse do të jetë e rëndësishme edhe për ne që ta vendosim atë urdhërim si të parin dhe të nxjerrim prej atij urdhërimi të gjithë përshkrimet që pastaj i japim vetes në jetë.
    Dëgjo: “I pari është: ‘Dëgjo, Izrael! Zoti Hyji ynë, është një Zot i vetëm. 30 Duaje Zotin, Hyjin tënd, me gjithë zemrën tënde, me gjithë mendjen tënde e me gjithë fuqinë tënde!’
    Rabini priste që Jezusi të tregonte një nga urdhërimet e Moisiut. Në vend të kësaj ai tha se përshkrimi nga i cili varen të gjithë të tjerët gjendet në deklaratën e besimit që të gjithë hebrenjtë, edhe sot, e recitojnë dy herë në ditë, është marrë nga kap. 6 e Librit të Deuteronomit dhe fillon kështu:
    “Dëgjo Izrael! “Shema Israel!” pesë herë.
    Në Librin e Ligjit të Përtërirë, Zoti e përsëriti këtë thirrje:
    “ ‘Unë jam Zoti, Hyji yt, që të nxora nga dheu i Egjiptit, prej shtëpisë së skllavërisë.
    7 Mos ki tjetër zot pos meje!
    8 Mos bëj idhull as figurë të gjërave që janë lart në qiell, as poshtë në tokë, as të atyre që janë në ujë nën dhe!
    9 Mos i adhuro ato as mos u shërbe: sepse vetëm unë jam Zoti, Hyji yt, unë jam Hyj ziliqar, që e ndëshkoj fajin e etërve ‑ të atyre që më urrejnë ‑ në fëmijë deri në të tretin e të katërtin brez, 10 por edhe që nuk kursej mëshirë në mijëra brezni ndaj atyre që më duan e që i zbatojnë urdhërimet e mia” (Dt. 5,6-10).
    Dëgjo, Izrael, dëgjo Zotin, Perëndinë tënd, ai është Zoti i vetëm! Mos dëgjo perëndi të tjerë, mos i kushto vëmendje asaj që të thonë idhujt”.
    Ndoshta ne mendojmë se është e lehtë të dëgjojmë… nuk është kështu. E lehtë është të dëgjosh, të ndjesh: aparati ynë dëgjimor aktivizohet automatikisht kur dikush flet, por dëgjimi është diçka tjetër, do të thotë të lejohesh të përfshihesh emocionalisht me atë që na flet.
    Sigurisht që ju ka ndodhur të shihni një hebre në lutje që mbulon sytë me duart e tij ose me një vello, e bën këtë kur reciton Shema Israel, deklaratën e fesë.
    Pse mbyll sytë? Sepse izraeliti nuk është ai që e sheh Perëndinë e tij, por ai që e "dëgjon" Perëndinë e tij dhe mbyll sytë për të mos u shpërqendruar, për t'u përqendruar në atë që Zoti i thotë.
    Edhe ti, nëse nuk i mbyll sytë, do të jesh shpërqendruar nga modelet e jetës që qarkullojnë rreth teje. Nëse nuk krijon heshtjen në brendësinë tënde, nëse nuk bën për një moment të heshtin idetë e tua, bindjet e tua, nëse nuk e dëgjon vetëm për një moment veten tënde, nuk e krijon kushti për të dëgjuar zërin e Zotit që të flet: do ta dëgjosh, por nuk do ta përvetësosh Fjalën e tij.
    Të dëgjosh do të thotë të lejosh dikë të hyjë në jetën tënde me fjalët e tij, me sugjerimet e tij. Për këtë arsye duhet të jemi të kujdesshëm për atë që dëgjojmë, sepse pastaj ne bëhemi ajo që dëgjojmë, bëhemi ajo që kemi vendosur të lejojmë të hyjë në zemrën tonë, në mendjen tonë.

Dhe Jezusi na thotë se kujt duhet t'i dëgjojmë:
    “Dëgjo Izrael, Zoti, Perëndia ynë, është i vetmi Zot”.
    Adonai duhet të jetë i vetmi Perëndi që ti dëgjon, jo perëndi të tjerë.
    Nëse ti dëgjon perëndi të gabuar, idhullin, nëse e lejon që të hyjë brenda teje, idhulli të shkatërron. Mos e dëgjo; nëse dëgjon paratë, nëse i lejon të hyjnë në mendjen tënde, në zemrën tënde, propozimet e tij të shkatërrojnë.
    Dhe tani Jezusi tregon se si duhet të përfshihemi në këtë dëgjim.
    Dëgjojmë:
    “ ‘Dëgjo, Izrael! Zoti Hyji ynë, është një Zot i vetëm. Duaje Zotin, Hyjin tënd, me gjithë zemrën tënde, me gjithë mendjen tënde e me gjithë fuqinë tënde!’” (v.29-30).
    “Do ta duzash me gjithë zemrën tënde”.
    Asgjë intime! Zemra për semitët, e dimë, është po ashtu vendbanimi i ndjenjave, por është mbi të gjitha qendra nga ku nisin të gjitha zgjedhjet, ku merren të gjitha vendimet.
    Pra, dashuria për të cilën flitet këtu tregon përfshirjen e jetës së plotë me Perëndinë, siç ndodh midis bashkëshortit dhe bashkëshortes. Nusja e dorëzon veten, të gjithë jetën e saj bashkëshortit, sepse e di që është i dashur dhe e di që vetëm ai mund ta bëjë të lumtur.
    Të dashurosh Perëndinë me gjithë zemrën do të thotë të jesh gjithmonë në sinqeritet të plotë në sintoni me mendimet e tij, me planet e tij.
    Dhe kjo dashuri duhet të jetë totale, "me gjithë zemrën" sepse Zoti Perëndi i Izraelit, Adonai, nuk është si perënditë pagane, të cilët nuk janë xhelozë.
    Një person mund të adhurojë Jupiterin, por edhe Saturnin dhe edhe Merkurin, mbrojtësin e hajdutëve dhe ata nuk janë xhelozë ndaj njëri-tjetrit.
    Perëndia i Izraelit nuk duron dashnorë tjerët. Sa herë përsëritet në Bibël "Ani el kanna", unë jam një Perëndi xheloz! Të dua shumë dhe e di që nëse ti, përveç meje, ke në zemrën tënde dashnorë tjetër, për shembull paratë, nuk mund të jesh i lumtur.
    Dhe pastaj "me gjithë shpirtin".
    Në hebraisht ekziston termi "nefesh" i cili nuk tregon shpirtin, por personin, të gjithë jetën. Çdo moment të jetës tënde duhet të drejtohet nga drita që vjen nga i dashuri yt, jo nga idhujt; jeta konkrete duhet të shpenzohet e tërë në realizimin e asaj që është plani i Perëndisë mbi ty. Nuk ka momente ku ti mund të bësh zgjedhje të sugjeruara nga idhujt.
    Dhe pastaj "me të gjitha forcat".
    Çfarë janë këto forca?
    Teksti hebraik thotë “bekolmehodecha”: fjalë për fjalë do të thotë "me gjithë shumësinë tënde".
    Ti ke shumë dhurata në duar, shumë dhurata që të vijnë nga Zoti, mirë, duhet t’i vësh të gjitha në dispozicion të planit të tij të dashurisë.
    Në këtë pikë Jezui bën një shtesë në profesionin e besimit të popullit të tij.

Ai thotë: “Do ta duash me gjithë mendjen”.
    Nëse dëshirohet që bashkimi me Perëndinë të jetë autentik, i fortë, i patundur, nuk mund të bazohet në emocione kalimtare, ta bësh atë të varet nga ndonjë përkushtim i devotshëm.
    Duhet të përfshijë mendjen, arsyen, inteligjencën, duhet të jetë fryt i një zgjedhjeje të vetëdijshme, të peshuar mirë, duhet të kënaqë arsyen time, arsyeja ime duhet të jetë e ngopur sepse arsyen ma ka dhënë Perëndia: Pastaj kur gjithçka është e arsyeshme (jo racionale, e arsyeshme), atëherë bëje zgjedhjen që është frymësuar nga dashuria. Ki besim në Zotin dhe për këtë arsye zgjedhja e besimit autentik nuk ka asgjë për të ndarë me besimet e verbëra, me supersticionet, me disa praktika të përkushtuara: mendojmë për disa përkujtime, për relike që nuk ndryshojnë shumë nga lidhja me amulete ose talismane të atyre që janë besëtytë, sypërsticiozë.
    Le tëjmi të kujdesshëm: besimi ynë duhet të jetë i arsyeshëm, jo racional, i arsyeshëm.
    Atëherë ai që nuk i dedikon kohë studimit të Fjalës së Perëndisë, ai që nuk është në gjendje të japë përgjigje atyre që e pyesin për arsyet e zgjedhjes së tij të besimit, nuk mund të pohojë se e do Perëndinë me të gjithë mendjen.

Dhe tani, pa asnjë kërkesë nga ana e skribit, Jezusi bën një shtesë në këtë urdhërim të parë.
    Dëgjoni: “31 Urdhri i dytë është: ‘Duaje të afërmin tënd porsi vetveten!’ Tjetër urdhër më të madh se këta nuk ka” (v.31).
    Dashuria do të thotë të mbash anën e jetës.
    Kur vendos të bësh diçka, duhet gjithmonë të pyesësh veten:
    “Ajo që jam duke bërë është për jetën ose është shkak i vdekjes?”
    Provoni të i nënshtroni këtij pyetjeje të gjitha momentet e jetës tuaj personale dhe sociale: fjalët e tua për shembull, ajo që po thuash, ajo që po mendon, a do të japë jetë, gëzim ose do të shkaktojë dhimbje, do të marrë jetë?”
    Dhe duhet të duash të tjerët “porsi vetveten”.

Jezusi nuk i flet një dishepulli, i flet një hebreu, është një rabin që njeh shumë mirë masën maksimale të dashurisë tëë parashikuar nga Testamenti i Vjetër. Në kapitullin 19 të Levitikut shkruhet:
    “Ti nuk do të hakmerresh, nuk do të mbash zemërim ndaj vëllait tënd, por do të duash të afërmit tënd si veten”.
    Nuk është ky horizonti përfundimtar i dashurisë: Jezui do të shkojë përtej kësaj mase të dashurisë kur thotë:
    “Duani njëri-tjetrin sikurse unë ju kam dashur ju”
    Pra, ashtu siç e kam bërë unë.
    Duhet të jeni të gatshëm edhe ju të dashuroni edhe armikun, edhe atë që ju bën keq.
    Përtej këtij horizonti të dashurisë është absolutisht e pamundur të shkosh... të dashurosh edhe atë që është i gatshëm të të marrë jetën…
    Ti qëndro në anën e jetës së tij dhe dëshiro vetëm jetën e tij, përtej është e pamundur të shkosh.
    Mbetet në këtë pikë të sqarohet çfarë lidhjeje ka mes dy urdhërimeve, të parit dhe të dytit.
    Dashuria ndaj njeriut kërkon përkushtim për të bërë që askujt të mos i mungojnë ato që janë të nevojshme për jetën, por ky përkushtim nuk duhet të bëjë që detyrimet ndaj Zotit të kalojnë në plan të dytë: lutja, Mësha e dielës, praktikat fetare... prandaj një pjesë e kohës duhet t'i kushtohet punës, familjes dhe miqve, por mos i vjedh Zotit atë që i takon atij.
    E di që nuk ju pëlqen kjo interpretim që është shumë i përhapur, por është i rrezikshëm.
    Pse?
    Të kuptuar në këtë mënyrë, dy urdhërimet janë në kundërshtim me njëri-tjetrin, i vendosin Zotin dhe njeriun në konkurrencë sepse ajo që i jepet njërit i hiqet tjetrit dhe në fund asnjëri prej tyre nuk është plotësisht i kënaqur.
    Kjo nuk është interpretimi i vetëm urdhërimit të dashurisë që përfshin Zotin dhe njeriun në një dashuri të vetme. Në fakt mbajeni parasysh që vetëm Marku na tregon që ekziston një urdhërim i parë dhe një urdhërim i dytë, Mateu i referohet përgjigjes së Jezusit në një mënyrë më të hollë, dhe thotë:
    "I dyti është i ngjashëm me të parin, prandaj nuk është inferior";

e Luca non accenna a un primo e un secondo, dice:
    “C'è un solo comandamento:
    “ama il Signore Dio tuo e il prossimo tuo come te stesso” ... unico comandamento.

Bene, in tutto il resto del Nuovo Testamento non si parla più di due comandamenti, ma di un solo comandamento e qual è questo unico comandamento?
    L'amore all'uomo.
    Nel Vangelo di Giovanni Gesù dice:
    “Questo è il mio unico comandamento, amatevi gli uni gli altri come io vi ho amato”;
    Paolo nella lettera ai Romani dice:
    “Tutti i precetti: non commettere adulterio, non uccidere, non rubare, non desiderare e qualsiasi altro comandamento si riassumono in queste parole: ama il prossimo tuo come te stesso, pieno compimento della legge è l'amore”;
    E poi scrivendo ai Galati è ancora più chiaro, dice:
    “Tutta la legge trova la sua pienezza in un solo precetto: amerai il prossimo tuo come te stesso”.
    I due comandamenti, dunque, non possono essere separati perché sono la manifestazione di un unico amore che coinvolge Dio e tutti i suoi figli, è lo stesso amore di Dio che attraverso di noi giunge al fratello, Dio rimane l'unico fondamento dell'amore al prossimo, difatti se eliminiamo Dio è molto difficile trovare un fondamento solido all'amore incondizionato per il fratello, un amore che giunge anche a chi ti fa del male.
    Se eliminiamo Dio è difficile porre un fondamento dell'amore.
    Sentiamo adesso la risposta del Rabbino:

Lo scriba gli disse: "Hai parlato in modo bello, Maestro.
    E Luka nuk flet për një të parë dhe një të dytë, ai thotë:
    “Ka vetëm një urdhërim:
    “Duaje Zotin, Perëndinë tënd dhe të afërmit tënd si veten tënde”...Ka një urdhërim i vetëm.

Mirë, në të gjithë pjesën tjetër të Testamentit të Ri nuk flitet më për dy urdhërime, por për një urdhërim të vetëm dhe cili është ky urdhërim i vetëm?
    Dashuria ndaj njeriut.
    Në Ungjillin e Gjonit Jezusi thotë:
    “Ky është urdhërimi im i vetëm, që të doni njëri-tjetrin ashtu si unë ju kam dashur”;
    Pavli në Letrën drejtuar Romakëve thotë:
    “Të gjitha urdhërimet: mos kryej adulter, mos vras, mos vjedh, mos dëshiro dhe çdo urdhërim tjetër përmbledhën në këto fjalë: dashuro të afërmit tënd si veten tënde, përmbushja e plotë e ligjit është dashuria”;
    Dhe më pas, kur shkruanr letrën drejtuar Galatasve është akoma më i qartë. Ai thotë:
    “Të gjithë ligji gjen plotësinë e tij në një urdhërim të vetëm: Duaje të afërmit tënd si veten tënde”.
    Dy urdhërimet, pra, nuk mund të ndahen sepse ato janë shprehja e një dashurie të vetme që përfshijn Perëndinë dhe të gjithë fëmijët e tij: e njëjta dashuri e Perëndisë përmes nesh arrin te vëllai. Perëndia mbetet themeli i vetëm i dashurisë ndaj të afërmit. Në fakt nëse e eliminojmë Perëndinë, është shumë e vështirë të gjesh një bazë të fortë për dashurinë e pakushtëzuar ndaj vëllait, një dashuri që arrin edhe tek ai që të bën të keqe.
    Nëse e eliminojmë Perëndinë është e vështirë të kemio një bazë, një shkëmb mbi të cilin mund të mbështetet dashuria për të afërmin.
    Dëgjojmë tani përgjigjen e Rabinit:
    “Mirë fort, Mësues! U përgjigje ashtu siç është e vërteta! Ai është i Vetmi, e pos tij s’ka tjetër. Të duash Atë me gjithë zemër, me gjithë mendje, me gjithë fuqi e të duash të afërmin tënd porsi vetveten, ’ vlen më shumë se të gjitha flitë e shkrumbimit e theroret”(v.31-32).
    Duke parë që ai kishte përgjigjur si një njeri i urtë, Jezusi i tha:
    “Nuk je larg prej Mbretërisë së Hyjit”
    Dhe askush s’pati më guxim të hyjë me të në rragatje” (v. 34).

Le të kërkojmë të bëjmë edhe ne rrugën shpirtërore të këtij rabini, mund të jetë historia jonë.
    Hapi i parë që ai bën për t'u afruar në Mbretërinë e Perëndisë është se ai, ndryshe nga kolegët e tij rabinë, nuk tregon paragjykime ndaj Jezusit.
    Ai i afrohet Atij sepse kërkon të vërtetën dhe për këtë arsye një njeri me zemër të pastër.
    Jemi të kujdesshëm, nëse dikush kultivon ide paragjykuese ndaj Ungjillit, nuk do të bëjë as këtë hap të parë, do të mbetet gjithmonë larg Mbretërisë së Perëndisë.
    Hapi i dytë
    Ai është një që kur ka filluar të marrë të vërtetën, nuk është i kënaqur, kërkon gjithmonë të dijë më shumë. Në fakt i drejtohet Jezusit për t'i pyetur "cili është urdhërimi i parë nga i cili unë mund të bëj të varur të gjitha zgjedhjet e jetës sime", dhe ia bën këtë pyetje Jezusit sepse ka kuptuar që fjalët e tij janë të vërteta, thotë gjëra të bukura.

Terzo passo
    Dopo che Gesù gli ha indicato il comandamento dell'amore come quello dal quale far dipendere tutta la propria vita, lui riconosce di nuovo:
    “Hai parlato in modo bello Maestro, hai pronunciato parole vere, hai ragione, è da questo comandamento dell'amore che devono derivare tutte le scelte della mia vita”.
    Quindi lui ha interiorizzato la risposta di Gesù, l'ha accolta nel proprio cuore.

Ultimo passo che lui compie:
    Opera una rottura con la concezione diffusa in Israele dove si riteneva che il rapporto con Dio avveniva attraverso il culto, i riti, i sacrifici.
    Lui ha capito che si entra in armonia con il Signore quando si ama.

È a questo punto che Gesù gli dice:
    “Non sei lontano dal Regno di Dio”.
    Cosa gli manca?
    Non ci viene detto.
    Ripeto: questa potrebbe essere la nostra storia.
    È già molto se siamo arrivati vicini al Regno di Dio.
    Cosa manca?
    La decisione di accogliere in pienezza la proposta di mondo nuovo che Gesù ci fa… entrare noi dandogli la nostra adesione.
    Non lo sappiamo se il rabbino ha fatto questa scelta.

Hapi i tretë.
    Pasi Jezusi i tregoi atij urdhrin e dashurisë si ai nga i cili varet e gjithë jeta e tij, ai e pranon përsëri:
    “Ke folur bukur Mësues, ke thënë fjalë të vërteta, ke të drejtë, nga ky urdhër i dashurisë duhet të rrjedhin të gjitha zgjedhjet e jetës sime”.
    Pra ai e ka përvetësuar porositë e Jezusit, i ka pranuar në zemrën e tij.

Hapi i fundit që ai bën:
    Ai shkatërron konceptet e përhapura në Izrael ku besohej se marrëdhënia me Zotin ndodhte përmes kultit, riteve, sakrificave.
    Ai ka kuptuar se hyjmë në harmoni me Zotin kur duam.

Pikërisht në këtë pikë Jezusi i thotë atij:
    "Nuk je larg Mbretërisë së Perëndisë".
    Çfarë i mungon?
    Nuk na thuhet.
    Përsëris: kjo mund të jetë historia jonë.
    Është shumë nëse kemi arritur afër Mbretërisë së Perëndisë.
    Çfarë i mungon?
    Vendimi për të pranuar plotësisht propozimin e botës së re që Jezusi na bën… të hyjmë edhe ne duke i dhënë atij aderimin tonë.
    Nuk e dimë nëse rabini e ka bërë këtë zgjedhje.

Faqja 36 prej 36 FillimFillim ... 26343536

Tema të Ngjashme

1. Përgjigje: 1
    Postimi i Fundit: 11-02-2021, 09:44
  2. Zbukurimet E Festave *-*
    Nga alketi83 në forumin Albumi fotografik
    Përgjigje: 26
    Postimi i Fundit: 17-01-2011, 23:54
  3. Atmosfera e Festave!
    Nga Mina në forumin Tema shoqërore
    Përgjigje: 10
    Postimi i Fundit: 02-04-2004, 09:25
  4. Si te ruajme linjat pak dite para festave.
    Nga Mina në forumin Bukuri dhe estetikë
    Përgjigje: 5
    Postimi i Fundit: 13-12-2002, 23:51

Regullat e Postimit

• Ju nuk mund të hapni tema të reja.
  • Ju nuk mund të postoni në tema.
  • Ju nuk mund të bashkëngjitni skedarë.
  • Ju nuk mund të ndryshoni postimet tuaja.
  •