s'ka fare të bajë me gramatikë, por veç me shqiptimin e fjalëve.
Illyrian Rex.....nuk tingellon me mire 'q'-ja sesa kur vendos 'c' ne vend te 'ç'....dihet nga fjalet qe po shkruan nese kuptimi i 'c' eshte 'ç'. E njejta gje me 'e' edhe 'ë'
Sikur e shtremon gjuhen kur perdorni 'q'. Te pakten keshtu me duket mua kur e degjoj edhe lexoj.
Uvejsa e di qe kur u be rremuja ne '80 nuk kishit mundesi te benit gjuhen Shqipe neper shkolla, por fshehurazi. Tani kur i mesoni abetaren femijeve si e Shqiptonit 'ç' ne mesim. Apo edhe abetaren nuk keni pasur?
Sot kane ndryshuar gjerat nga te 80-at dhe cdo gje na rrethon shqip, librat, tv etj. Dhe nuk eshte problem qe ta shkruash ç-ne aty ku kerkohet, por ta mesosh shqiptimin eshte e veshtire, sepse jemi mesuar t'i shqiptojme njejte te dyja. Bile as qe me ka shkuar mendja ndonjehere ta bej nje gje te tille, sepse nuk ka fare rendesi se a shqiptohet e forte apo e bute.
Me rendesi eshte ne shkrim te perdoren secila ne vendin e vet, te cilen gje une e bej, sepse edhe mua sikurse ty me duket bajat te shkruhet 'q' aty ku kerkohet 'ç'.
Po ti pse i shkruan permerat cka dhe cfare me apostrof (c'ka-c'fare)?
Eshte edhe kjo pjese e dialektit?
Ne fakt po me beje te dyshoja pse i shkruajta me apostrofi. Keshtu me duket qe shkruhet ne letrare. Ndonje qe e di mire pse ta konfirmoje ju lutem.
ç'fare,
ç'do gje eshte mire,
ç'me duhet te shkoj atje,
ç'kemi,
ne ç'ane eshte perendimi
Duhet vene sesbene apostrofia por nuk mbaj mend mire pse. Pershembull 'Do' eshte fjale ne vete edhe kur i vedons ç nuk duhet ta bashkosh 'çdo', nuk lejohet sepse fjala e rregullt eshte 'Do' pa ç-ne. E njejta gje me 'kemi' eshte fjale ne vete, pra keshtu me rradhe nuk duhet ti heqesh kuptimin e vertete te fjales dhe vendos ' apostrofi.
Ndryshuar për herë të fundit nga s0ni : 07-02-2010 më 13:42
Peremri pyetes cfare nuk shkruhet me apostrof. Eshte nje fjale e vetme.
Dhe peremri cdo nuk do apostrof. Vetem kur pyesim p.sh C'do te thuash me kete? C'do na sillni? C'do bejme?( cfare+do shkurtimi c'do).
Ndryshuar për herë të fundit nga mia@ : 07-02-2010 më 13:29
Jo une ne fakt nuk e dija kete, qe vendosnit 'q' ne vend te 'ç' sepse ju tingellon me afer. Mendoja qe te gjithe perdornin 'c' si me shpejt, edhe i merr kuptim vete lexuesi kur lexon nga fjala.
Ahh ok Mia gabimi im per cfare. Se di pse gjithmone e kam shkruajtur me apostrofi.
Ndryshuar për herë të fundit nga s0ni : 07-02-2010 më 13:30
Krijoni Kontakt