Close
Faqja 16 prej 91 FillimFillim ... 614151617182666 ... FunditFundit
Duke shfaqur rezultatin 151 deri 160 prej 901
    i/e regjistruar
    Anëtarësuar
    29-11-2010
    Postime
    16,953

Për: thënie të bukura dhe shprehje nga njerëz të mëdhenj

6 shprehje motivuese për ditët gri

Nëse dita të duket sot gri, nëse diçka të ka bërë të ndihesh keq, ia vlen të lexosh shprehjet e mëposhtme. Janë frymëzuese!

“Jam mirënjohës për luftës që bëra, sepse pa të nuk do kisha zbuluar forcën”.

“Mos ki kurrë turp nga shenjat që ke. Tregojnë që je më i fortë nga gjithçka që u përpoq të të lëndonte”.

"Të jesh Zot i historisë tënde, është gjëja më kurajoze që mund të bësh”.

“Madhështia nuk qëndron tek qëndrimi në këmbë gjithmonë, por tek ringritja pasi ke rënë”.

“Njerëzit më të bukur që kam njohur janë ata që janë përballur me sprova, kanë bërë beteja, kanë njohur humbjen dhe kanë gjetur rrugën e tyre për të dalë nga thellësitë më të errëta.”

“Nëse shikoj jetën time pas, kuptoj që sa herë kam menduar se po më hiqej mundësia nga diçka e mirë, fati po më drejtojnë tek diçka edhe më e mirë”.

Tiranapost.al

https://tiranapost.al/stil-jete/6-sh...et-gri-i505492

i/e regjistruar
    Anëtarësuar
    19-06-2004
    Postime
    6,029

Keto jane 10 karakteristikat dhe cilesite qe duhet te kete nje person i realizuar ose qe synon te realizohet shpirterisht apo qe synon per tu bere per te qene i plote (dharma):

Dhrti (i duruar), Ksama (te fale), dhamah ( autokontroll ), asteva (te mos vjedhe ) ,shaoka (te jete i paster) , indriyanigraha ( te kete kontroll mbi organet ) , dhii ( te kete intelekt miredashes) ,vidya ( konoshence spirituale) ,satyam (dashuri per te verteten) dhe akrodha (te mos zemerohet)

Shrii Shrii Anandamurti

3. Anetarët më poshtë kanë falenderuar ATMAN për postimin:

sirena_adria (26-10-2021)

i/e regjistruar
    Anëtarësuar
    19-06-2004
    Postime
    6,029

Gjerat dhe deshirat,si dhe qellimet qe kemi ne jete na tregojne edhe se kush jemi ne te vertete....

{ Tommaso d'Aquino }

5. Anetarët më poshtë kanë falenderuar ATMAN për postimin:

sirena_adria (22-12-2021)

i/e regjistruar
    Anëtarësuar
    19-06-2004
    Postime
    6,029

Dashuria nuk eshte problemi po ashtu nuk eshte as nje mjet udhetimi, : problemi eshte vetem guida,udhetari dhe rruga

(Franz Kafka)

7. Anetarët më poshtë kanë falenderuar ATMAN për postimin:

sirena_adria (22-12-2021)

i/e regjistruar
    Anëtarësuar
    19-06-2004
    Postime
    6,029

Mevlana Xhelaleddin Rumiu

Kush është Rumiu?

Mevlana Xhelaleddin Rumiu ishte dijetar, shkrimtar, teolog, jurist, sufi, por i njohur më shumë, në tërë botën, si poet, poet i zemrës.

Lindi në vitin 1207, në qytetin Belh, Afganistan, por është persian. Është djali i dijetarit të madh, Myderriz Behauddin Veledit, që e gëzonte titullin “Mbret i dijetarëve”

Në vitin 1213, kur Mevlana ishte pesë vjeç, bashk me babën shkoi në Haxhillëk. Rrugës për në Qabe, në qytetin Nishapur, u takuan me sufiun e njohur, Shejh Feriduddin Attarin, i cili posa e pa fytyrën e voglushit pesë vjeçar, menjëherë dalloi tek ai shkëndijën Hyjnore dhe e përgëzoj babain e tij, myderriz Bahauddinin…

Në vitin 1230, babai i Mevlanës, Bahauddini, ndrroi jetë, mbas një shërbimi me përkushtim si professor në Medrese…Vendin e lirë të profesorit ia ofruen Mevlanës, i cili tashmë ishte 24 vjeçar dhe ishte i diplomuar…

Mevlana shërbeu 15 vjet në Medrese si professor, shërbeu me aq përkushtim sa studentët e ndiqni deri në shtëpi, nga shtëpia deri në Medrese, duke mos u ngopur me diturinë e tij…

Një ditë, në vitin 1246, çdo gjë ndryshoi tërësisht. Kjo ndodhi mbas një takimi që pati me sufiu, Shemsuddin Tibriziun, i cili e frymëzoi me dritën shpirtërore…

Mevlana Xhelaleddin Rumiu ndrroi jetë në Konja, në moshën 66 vjeçare, me 17 dhjetor 1273, por veprat e tij ende jetojnë, ende frymëzojnë…

Veprat kryesore të Mevlanës janë:

Methnevia

Divani Shemsi Tibrizi

Fihi Ma Fih

Mexhlis-i Sab'a, etj.

Disa nga këto vepra janë përkthye disa herë, nga disa përkthyes, në disa gjuhë të Lindjes, sikurse janë përkthye edhe në shumë gjuhë të Perendimit, si në anglisht, frengjisht gjermanisht, rusist, spanisht, italisht, boshnjakisht, shqip.

Në gjuhën shqipe është përkthye Methnevia nga Shejh Jahja Shehu, (1931-2002), nga Gjakova, në dy vëllime, botuar në Gjakovë me 1997.

Në gjuhën angleze është përkthye Methnevia në tërësi, në tetë vëllime, me komente, nga Reynold A. Nicholson, botuar në Londër gjatë viteve 1925-1940.

Methnevia e Mevlanës, gjatë vitit 2004, në Amerikë ishte libri më kërkuari, më i shituri. Vetëm librat e Mevlanës të përkthyeme anglisht nga Coleman Barks

Dikur, poeti i madh persian, Xhamiu, kishte thënë në gjuhën persishte për Mevlanën dhe Methnevinë:

"Nist Pejgamber ve li dared kitab"

(Nuk është Pejgamber, por ka libër (si të pejgamberëve)

Sot, personalitete, yje të Holivudit, si Goldie Hown, Demi Moore, recitojnë me kënaqësi vargje të Mevlanës.

Kënga e Madonës "A prayer" (Lutje) është marrë nga vargjet e Mevlanës "Zoti i Xhennetit". Bota, në veçanti Bota Perendimore, po e nderon, po e përkujton, po e vlerëson Mevlanën, veprën e tij, sidomos atë në poezi, sepse ajo ka vet nevojë, më shumë se gjithçka, për Dashuri.

Në Botën Perendimore, thonë, të gjitha i kanë, që të tjerët nuk i kanë, por Dashuri, mjerisht, s'kanë!

Mevlana thotë:

JETA PA DASHURI

Jeta pa dashuri

Është kotësi.

Dashuria është

Uji i Jetës,

Pije çdo ditë

Me zemër

Me shpirt.

Ne që jetojmë sot, 800 vjet pas lindjes së Mevlanës, ne jetojmë në një botë ku më shumë se 800 milionë njerëz janë të uritur, kurse ne jetojmë në një botë të begatë.

Në Shtetet e Bashkuara të Amerikës më shumë se 50 milionë njerëz gjenden në pragun e varfërisë, pavarësisht se jetojnë në një vend të begatisë, të pasurisë.

Tre njerëzit më të pasur të botës janë më të pasur se 48 shtetet më të varfra të marra së bashku.

Pse kaq shumë farfëri në një botë me plotë pasuri?

Sepse dëshirat e tepërta për pasuri i zhytin njerëzit në errësi, në rrënim dhe në shkatërrim.

Ky rrënim, ky shkatërrim i një pjese të njerëzisë vjen përmes pasurisë.!

Por, çka vjen përmes dashurisë?

Mevlana shkruan:

PËRMES DASHURISË

Përmes Dashurisë

Gjithçka që është

E hidhur-dëshmohet

Se do të ëmbëlsohet.

Përmes Dashurisë

Gjithçka që është

Bakër i thatë

Do të bëhet dukat.

Përmes Dashurisë

Gjithçka që është

Llum, fundrrinë

Do të shdërrohet

Në venë të kthjelltë

Që ruan pastërtinë.

Përmes Dashurisë

Të gjitha dhembjet

Që sjellin vështirësi

Do të kthehen në ilaçe,

Që sjellin lehtësi.

Përmes Dashurisë

Të vdekurit

Do të ngjallën.

Përmes Dashurisë

Mbreti do të bëhet

Shërbëtor i njerëzisë.

Një art është i gjallë, thoshte Rajnhard-i, kur në gjirin e tij rreh një zemër. Një zemër poeti, një poet i zemrës, si Mevlana, është i lidhur drejt me Dritën e Njësisë (Teuhidit) të All-llahut, i Cili është Dritë mbi Dritë.

Vetëm me këtë Dritë njerëzimit, në përgjithësi, i çelën sytë.

Vetëm me këtë Dritë, shqiptarët në veçanti, kanë m'u ngritë.

Vetëm me Dritë dhe Dashuri Hyjnore të gjithë do të korrin fitore.

Kur e kishin pyet Mevlanën, çka është Dashuria Hyjnore? Ai është përgjigjur:

"Bëhu si unë dhe shihe"

Mevlana ndrroi jetë me 17 dhjetor 1273, kur ishte 66 vjeç.

Është varrosur në Konja, Turqi, ku i është ngritur një përkujtimore madhështore, ku ndodhet një xhami, muze, mauzole dhe një tyrbe, e cila quhet Jeshil Tyrbe, që vizitohet nga miliona njerëz nga mbarë bota, nga Lindja, nga Perendimi, për Mevlanën në shenjë nderimi.

Në Jeshil Tyrbe, ku është varrosur Mevlana, qëndron i shkruar ky epitaf:

"Kur të vdes, mos e kërkoni varrin në tokë,

por e gjeni atë në zemrat e njerëzve."

Megjithatë, varrin e tij e vizitojnë me miliona njerëz, kurse miliona të tjerë e kanë në zemër, poetin e zemrës, Mevlana Xhelaleddin Rumiun.

Siç e udhëzoi Mevlanën, Zoti na udhëzoftë edhe neve.

Mexhid YVEJSI,

i/e regjistruar
    Anëtarësuar
    19-06-2004
    Postime
    6,029

Ka nje potencialitet shpirteror tek te gjithe personat PA DALLIM, disa persona e kane shfrytezuar dhe realizuar kete potencialitet dhe keta njerez te realizuar shpirterisht jane ne gjendje qe te ndihmojne edhe personat e tjere qe ta arrine nje stad te tille te realizimit Suprem , personat qe qendrojne ne shoqerine dhe prane atyre njerzve qe jane te realizuar dhe plotesuar shpirterisht e kane me te lehte qe te arrijne realizimin e tyre shpirteror , per kete arsye eshte kaq shume e rendesishme shoqeria e mire duke qendruar prane njerzve te plotesuar dhe realizuar shpirterisht, vlera e kesaj shoqerie te mire eshte shprehur shume bukur nga poeti dhe udheheqesi mistik RUMI me fjalet :

QENDRO PRANE ATYRE TE LARTESOJNE DHE TE NDIHMOJNE TE NDRICOHESH SHPIRTERISHT DUKE TE ELEVUAR QENJEN TENDE

Shrii Shrii Anandamurtijii

i/e regjistruar
    Anëtarësuar
    19-06-2004
    Postime
    6,029

Detyra jote eshte te zgjohesh duke realizuar veteveten tende, dhe te ndihmosh te tjeret qe te zgjohen duke u realizuar shpirterisht

Shrii Shrii Anandamurtijii

i/e regjistruar
    Anëtarësuar
    19-06-2004
    Postime
    6,029

Morali eshte faktori kryesor themelor per suksesin e demokracise,ne mungese te moralit njerzit e shesin voten e tyre,ka disa vende ne te cilat votat shiten dhe blihen,a mund ta quajme kete fenomen si demokraci?
    A nuk eshte farse nje gje e tille?

PR Sarkar

Ushtar i larte Maska e Neteorm
    Anëtarësuar
    04-01-2011
    Vendndodhja
    127.0.0.1
    Postime
    2,333
    Postimet në Bllog
    8

Shpirti i trupezuar eshte si nje udhetar qe ka jetuar per shume kohe ne vende te huaja, dhe per kete arsye, jo vetem ka harruar traditat e vendit te vet, por edhe ka huazuar traditat e vendeve te huaja.
    Kur nje udhetar i tille vendos te kthehet ne atdhe dhe te mirepritet nga miqte dhe te afermit, ai mundohet te lere pas karakteristikat e huaja dhe te riktheje menyren e dikurshme te te vepruarit dhe menduarit.
    Njesoj dhe shpirti, kur debohet nga shtepia e tij qiellore dhe detyrohet te banoje ne nje trup fizik, i kerkohet te pershtase disa karakteristika te ketij te fundit. Dhe nese deshiron te rikthehet ne formen e dikurshme, duhet te lere pas ato qe ka marre nga forma tokesore.
    Ai duhet te heqe dore jo vetem nga maska fizike qe ka mbajtur veshur, por edhe tiparet me te brendshme, e keshtu, te mund te hyje teresisht i zhveshur ne Realitetin e Hyjnores.

Porphyry

i/e regjistruar
    Anëtarësuar
    19-06-2004
    Postime
    6,029

Bashke me pengesat do jene prane jush edhe forca te tjera qe do tju asistojne,cfaredo lloj veshtiresie fizike dhe psiqike apo mondane qe mund tju pengoje ne rrugen tuaj te realizimit shpirteror ,forca me e mire dhe pozitive apo ndihmuese eshte KIRTANA , kjo force universale do tju ndihmoje si devote qe pershpejtoni ne rrugen tuaj drejt qendres absolute universale,KIRTANA ju ndihmon ne te gjitha rrethanat dhe veshtiresite si do qe te paraqiten ato fizike apo psiqike KIRTANA do tju ndihmoje ti superoni.

Shrii Shrii Anandamurti

(KIRTANA eshte perseritja dhe kendimi i mantres universale sanskrite BABA NAM KEVALAM, qe ne gjuhen shqipe perkthehet gjithshka qe na rrethon eshte dashuri e amshuar e pakushtezuar)

Ndryshuar për herë të fundit nga ATMAN : 11-11-2021 më 06:12

Faqja 16 prej 91 FillimFillim ... 614151617182666 ... FunditFundit

Tema të Ngjashme

1. Aktoret e medhenj
    Nga Kryeplaku në forumin Kinematografia dhe televizioni
    Përgjigje: 74
    Postimi i Fundit: 27-03-2024, 06:17
  2. Shprehje
    Nga Eureka në forumin Prezantoni veten në forum
    Përgjigje: 1
    Postimi i Fundit: 05-01-2015, 14:46
  3. Shprehje të bukura në shqip
    Nga anaksimenus në forumin Gjuha shqipe
    Përgjigje: 371
    Postimi i Fundit: 04-06-2012, 11:02
  4. Njerëz të mëdhenj
    Nga ORIONI në forumin Komuniteti musliman
    Përgjigje: 10
    Postimi i Fundit: 05-10-2007, 15:54
  5. Shprehje....
    Nga Dita në forumin Letërsia shqiptare
    Përgjigje: 25
    Postimi i Fundit: 03-03-2003, 13:01

Fjalët Kyçe për Temën

Regullat e Postimit

• Ju nuk mund të hapni tema të reja.
  • Ju nuk mund të postoni në tema.
  • Ju nuk mund të bashkëngjitni skedarë.
  • Ju nuk mund të ndryshoni postimet tuaja.
  •